Cuisoarele – mici cu beneficii atat de mari!

Cuișoarele sunt renumite condimente utilizate foarte des in bucataria indiana. Bineinteles, si noi cunoastem aroma lor in unele prajituri si placinte cu mere, dar mai ales in vinul fiert caruia ii da un gust deosebit.

Datorita formei au capatat denumirea actuala, care deriva din latinescul „clavus”, sau din limba franceza, de la „clou”. In timpul recoltarii, bobocii florali sunt alb-verzui, dar prin uscare la temperatura scazuta isi schimba culoarea in brun sau brun-roscat. Pedunculii florali se separa si sunt supusi distilarii cu apa, cand se obtine „uleiul volatil din gheare”. In apa, cuisoarele cad la fundul vasului sau plutesc in pozitie verticala. Cand nu mai contin ulei volatil, plutesc la suprafata apei in pozitie orizontala. Cuisoarele (Caryophylli flos) reprezinta bobocii florali uscati dupa recoltare de la specia Eugenia caryophyllus sin.

Cuisoarele sunt de fapt muguri de copac, uscati… Cuisoarele detin insa o multime de beneficii pentru sanatate datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice! 10 ponturi pentru tine:

  • contracareaza respiratia urat mirositoare – de aceea este si  un ingredient in pasta de dinti pe baza de plante, deoarece previne durerile de dinți și dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala care sunt responsabile cu mirosul urat. Ai liber la mestecat cuisoare!
  • atenueaza durerile de dint: ia un cuisor si sfarama-l intre maselele sau dintii care te dor. cuisoare1
  • tinctura sau uleiul de cuisoare ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si la intarirea sistemului imunitar iar uleiul, folosit pe piele, este un extraordinar hidratant si revigorant.
  • stimuleaza metabolismul si este extraordinar in dietele pentru pierderea in greutate. De obicei condimentele sunt evitate atunci cand tii o dieta, insa cuisoarele usureaza digestia si chiar reduc flatulenta.
  • tusesti? pune cateva cuisoare in ceai sau fa o infuzie si vei observa efectele benefice asupra tusei.
  • reduce spasmele musculare si carceii.
  • excelent anti-oxidant: uleiul de cuisoare are proprietati care neutralizeaza radicalii liberi si previn ridurile. Consuma-l in alimente sau ca infuzie. Poti folosi uleiul de cuisoare si pentru a-ti masa fata, mainile si… pentru masajul de relaxare sau anticelulitic!
  • antiseptic: datorita  capacitatii de a lupta împotriva bacteriilor și germenilor, cuișoarele sunt un remediu bun pentru infectii, arsuri și răni.
  • extractul hidroalcoolic de cuisoare prezinta actiune antistres-adaptogena.
  • actiunea antiparazitara: uleiul volatil de cuisoare si eugenolul inhiba cresterea parazitului Giardia Lamblia.

Gravidute, atentie insa! Chiar daca eugenolul (fenol activ cu proprietati speciale, component principal care imprima actiunea farmacologica cuisoarelor si uleiului volatil de cuisoare) se crede ca ar favoriza sarcina, lucru este inca neverificat. Datorita efectelor de stimulare uterina nu sunt tocmai potrivite a fi consumate intern in timpul sarcinii ci dar in timpul travaliului. Dar cine-si mai aminteste de cuisoare atunci? Eventual poti lua cateva pentru a le strange intre dinti…

Curiozitati:

  • In industria alimentara, uleiul volatil de cuisoare este aromatizant si conservant (antioxidant, antimicrobian). De exemplu, in preparatele din carne si in branzeturi actioneaza contra bacteriei Listeria monocytogenes, responsabila de aparitia listeriozei.
  • Uleiul volatil de cuisoare a fost testat impotriva microorganismelor responsabile de alterarea produselor alimentare, mai ales in prezenta umiditatii.
  • In industria chimica, eugenolul este materie prima pentru diverse semisinteze organice, dar mai ales pentru obtinerea vanilalului.
  • Eugenolul este folosit si in piscicultura, pentru sedarea pestilor, fiind sigur, eficient si relativ ieftin.
  • Inca din anul 1880, in Indonezia, cantitati mari de cuisoare se consumau in amestec cu tutunul, sub forma de tigari „kretek”, invelite in panusi.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *