Activitati de invatare pentru copilul mic – Partea I

Nu-i asa ca la un moment dat nu mai stiti ce sa faceti cu copilul, ce jocuri sa mai inventati, cum sa il mai tineti ocupat? Sincer, eu am gasit in aceasta carte inspiratie pentru acele momente cand nu stiam exact ce activitati sa mai fac cu fetita mea, cum sa ma joc ca sa fie si distractiv si educativ si de asemenea, potrivit varstei ei.

Cartea Activitati de invatare pentru copilul mic este scrisa de catre Betty Squibb si  Sally J. Deitz si mi-a atras atentia prin felul simplu si clar de a prezenta diferitele etape prin care trece copilul de la stadiul de bebelus pana la intrarea in colectivitatea. Partea teoretica, pe care nu am sa insist foarte mult, e insotita de o serie de activitati centrate pe varsta copilului si pe stadiul de dezvoltare.

Astfel ca avem tipuri de activitati pentru sugarul mic (0-8luni), sugarul mare (8-18 luni), copilul mic(18-24luni), copilul 2-3ani.

Astazi va voi prezenta activitatile pentru 08-18 luni in speranta in care veti gasi inspiratie :

8-10 luni Descopar lucruri noi

Activitatea ofera copilului posibilitatea sa gaseasca singur acele jucarii care prezinta vreun interes pentru el. La varsta aceasta, copiii sunt deja capabili sa mearga de-a busilea si sa se miste independent. Copilul duce deja o munca de auto-reglare in momentul cand se hotaraste sa porneasca in cautarea unei jucarii.

img_9395

08-10 luni Imping jucariile

Adultul ii arata copilului cum sa impinga jucariile. Activitatea ii da copilului experienta folosirii deodata a diferitelor simturi, de exemplu vederea si pipaitul. Copilul foloseste deprinderile motorii mari pentru a

merge dupa obiectul care se rostogoleste. Deprinderile motorii mici se folosesc la apucarea obiectelor.\

IMG_8886-e1329791681223

8-10 luni Pot sa gasesc un lucru

Adultul ascunde o jucarie intr-o cutie, iar copilul o gaseste. Aceasta activitate stimuleaza ideea de permanenta a obiectelor, respectiv copilul invata ca obiectul continua sa existe chiar daca el nu-l vede. Copilul care merge deja practica aceasta idee si observand obiectele.

6a0147e1d4f40f970b01b8d13631be970c-800wi

08-12 luni Cartea despre mine

Adultul confectioneaza o carte anume pentru copil. Aceasta invata sa se identifice ca o persoana separata.

Ca si material puteti folosi fotografii ale copilului si familiei sale, un desen sau fotografie a jucariei preferate.

08-12 Rostogolesc mingile

Copilul si adultul rostogolesc mingea de la unul la celalalt. Copilul invata conceptul de rostogolire si practica deprinderea fizica a rostogolirii mingii catre o alta persoana. Copilul invata si ca mingea se rostogoleste de catre fiecare pe rand.

fed2e84846fe9f6b059d87e98fc57bdb

10-12 luni Construiesc un turn

Adultul confectioneaza cuburi simple, iar copilul construieste din ele un turn. Jocul cu cuburile este distractiv pentru copii si este important pentru dezvoltarea capacitatii de a rezolva probleme si pentru alte deprinderi matematice. Copiii mici invata astfel despre echilibru, inaltime, greutate si dimensiuni. La varsta acesta, copiii construiesc mai bine cu cuburi mai usoare.

Ca si material puteti folosi : cutii de lapte sau de suc curate – de dimensiuni mici, medii si mari, dar

cel putin cate doua din fiecare.

images

08-12 luni Vizita ursului

Copilul invata cuvinte jucandu-se cu un animal sau o papusa de plus. Aceasta activitate dezvolta deprinderile de limbaj si vocabularul. Copilul va invata partile corpului, precum si cuvinte ca blana, urs, coada, a gadila, a mangaia sau a imbratisa.

Spuneti-i urmatoarea poezioara:

A venit un urs la mine

A crezut ca-s un copac.

Mi s-a pus pe genunchi. (Aratati inspre genunchiul dumneavoastra)

Apoi a coborat pe picior. (Coborati ursuletul pe picior in jos)

Vai, acum se uita la nasul meu! (Aratati inspre nasul dumneavoastra)

Spuneti apoi aceeasi poezie despre corpul copilului. Gadilati sau imbratisati cu ursuletul diferite parti ale corpului copilului. Spuneti: „Si acum ursul isi gadila piciorusul“! Treceti apoi la alte parti ale corpului, ca de exemplu la degetele sau la manute.

Baby-girl-feeds-teddy-bear

10-12 luni Fac ca…

Adultul confectioneaza sau citeste copiilor o carte despre animale si-i incurajeaza pe acestia sa reproduca sunetele diferitelor animale. Activitatea ii invata pe copii cuvinte si sunete noi. Copilul invata de asemenea sa raspunda la intrebari.

Ca si material puteti folosi: o carte cu animale familiare copiilor, ca de exemplu animale domestice sau animale de casa. Puteti sa si cantati un cantec cu sunetele facute de animale (De exemplu „In casuta din padure“, sau „Old Mc MacDonald avea o ferma“)

res_2dc28e746698c008cb113395345ca046_full

10-18 Pun cutiile una in alta

Copilul pune cutiile mici in interiorul cutiilor mari. Aceasta activitate dezvolta capacitatea de sesizare a dimensiunilor si practica micilor deprinderi motrice. Se stimuleaza de asemenea clasificarea in functie de

marime: mic, mediu si mare.

10-18 Golesc si umplu

Copilul umple si goleste cutiile cu cuburi. Jocul de-a „golesc si umplu“ imbunatateste coordonarea ochi – mana. Copilul incepe sa invete despre masuri si marimi. Miscand obiectele, invata notiunile de „gol“ si „plin“. Activitatea dezvolta de asemenea sentimentul de sine al copilului.

kpl

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.