Afla ce modificari sufera creierul tau atunci cand devii parinte

Aparitia unui copil in viata unui cuplu este pe cat de grea, pe atat de minunata. Este evident ca viata proaspetilor parinti se schimba radical, deoarece toata atentia si energia se concentreaza in jurul copilasului.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care devin parinti sufera modificari ale creierului, iar acest aspect este deosebit de important de retinut, deoarece contientizarea unor schimbari de comportament pot diminua eventualele neplaceri datorate acestui fapt.

Acest nou studiu, publicat in revista Nature Communications, prezinta faptul ca trecerea la statutul de parinte este reflectata de diferentele nivelului de neuropeptide asociate, in general, cu reproducerea, hranirea, agresivitatea si cresterea tolentei sociale, spun cercetatorii.

Acest fapt ii face pe parinti sa fie mult mai responsabili, mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor, putand dezvolta toleranta sau agresivitate, in functie de situatiile in care se afla.

[external_product id=”5825,6664″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

Neuropeptidele sunt proteine cu dimensiuni reduse care permit neuronilor din creier sa comunice intre ei, acestia influentand comportamentul. Testele au scos la lumina faptul ca nivelul acestor proteine, care creste in creierul proaspetilor parinti, provoaca schimbari consistente, precum cele enumerate mai sus.

Oamenii de stiinta afirma ca schimbarile  apar in timp pentru dezvoltarea comportamentului parental al speciilor, care la randul sau se formeaza din alterarea genelor existente si nu din evolutia unor noi gene.

Testele au fost realizate initial pe carabusul Nicrophorus vespilloides. Expertii sugereaza ca aceasta vietate este implicata in cresterea puilor, inclusiv prin regurgitarea mancarii catre urmasii lor. Prin analizarea carabusilor cu pui si a celor fara pui, cercetatorii au detectat un numar mai mare de neuropeptide la parinti. Cercetatorii sugereaza ca acelasi model se aplica mai multor specii, inclusiv in cazul oamenilor.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.