Afla cum afecteaza Rh-ul negativ sarcina

 

Compatibilitatea Rh este esentiala pentru dezvoltarea unei sarcini sanatoase. Atunci cand exista incompatibilitati Rh intre mama, tata si fat pot aparea complicatii grave la bebelus. Rh-ul negativ la mama si pozitiv la tata si la copil reprezinta cea mai grava situatie.

Pentru a evita asemenea riscuri, printre primele teste pe care trebuie sa le faca o femeie, care isi doreste un copil sau este deja gravida, este cel pentru stabilirea Rh-ului.

Daca se dovedeste ca Rh-ul este negativ, ai nevoie de o urmarire atenta a sarcinii, pentru ca exista riscul unor complicatii pentru bebelusul tau. Consecintele pot fi de la cele mai usoare pana la cele mai grave: anemie, retard psihic sau motor si chiar moartea copilului. Exista, insa, destul de multe sanse ca micutul tau sa nu pateasca nimic, insa riscul pe care ti-l asumi este foarte mare.

Statisticile spun ca 15 procente dintre europeni au Rh-ul negativ, iar accidentele severe apar la aproximativ 6% dintre gravidele incompatibile din punct de vedere al Rh-ului cu partenerii lor. In celelalte cazuri problemele nu sunt chiar atat de grave.

Astfel, este foarte important sa fii informata si sa iti alegi un ginecolog “responsabil” care sa te urmareasca de-a lungul sarcinii.

Situatiile care pot sa apara

Nu exista nici un fel de pericol pentru viitorul bebelus, atunci cand si tatal si mama au Rh-ul negativ sau cand tatal are Rh-ul negativ iar mama pozitiv.

De asemenea, pot exista sanse de 50% ca Rh-ul copilului sa fie tot negativ (compatibil cu al mamei), asa cum in aceeasi proportie poate sa fie pozitiv (deci incompatibil cu al mamei).

[external_product id=”7246,7228″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

In general, prima sarcina a unei femei cu Rh-ul negativ este lipsita de pericole pentru micut. La aceasta prima sarcina, in sangele mamei se formeaza anticorpi care nu sunt periculosi. Acestia nu pot traversa placenta si nu pot face rau fatului.

Este foarte important de stiut faptul ca, daca ai Rh-ul negativ, ai facut o intrerupere de sarcina sau ai pierdut o sarcina, si nu ai fost vaccinata imediat dupa aceasta, riscul de a avea probleme cand vei dori un copil este mai mare decat atunci cand te afli la prima sarcina.

Cel mai simplu tratament este vaccinarea

Dupa identificarea Rh-ului negativ, cea mai eficienta metoda de a rezolva problema incompatibilitatii de Rh este vaccinarea. Testarea trebuie sa se faca inclusiv in situatia in care esti gravida si trebuie sa faci o intrerupere de sarcina.

Din pacate, sistemul medical romanesc are o deficienta la acest capitol, pentru ca femeilor care fac intreruperi de sarcina nu li se depisteaza Rh-ul. In cazul in care acesta este negativ, atunci cand esti insarcinata prima data, indiferent de finalitatea sarcinii (chiuretaj sau nastere), trebuie sa te vaccinezi cu imunoglobulina anti-D.

Prin acest vaccin ti se vor introduce hematii Rh pozitive in circulatia sanguina, astfel incat la viitoarea sarcina sa nu mai existe riscuri pentru copil. Este obligatoriu ca vaccinul sa fie facut atunci cand se pune in contact sangele fatului cu cel al mamei, adica imediat dupa chiuretaj sau dupa ce ai nascut si s-a constatat ca Rh-ul copilului este pozitiv, si nu la urmatoarea sarcina.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.