Afla de ce dorm bebelusii chiar si mai mult de saisprezece ore pe zi

Un bebelus poate dormi in mod natural mai mult de saisprezece ore pe zi, uneori chiar si douazeci. In unele cazuri, acesta doarme chiar si patru ore odata in timpul zilei. Parintii au adesea tendinta sa ii trezeasca pentru ca li se pare ca dorm in exces si au impresia ca sunt bolnavi.

Insa, potrivit cercetatorilor, oamenii intra intr-un stadiu de somn profund, atunci cand viseaza, iar aceasta faza a somnului are un rol esential in dezvoltarea creierului la bebelusi. In timpul somnului profund, se inregistreaza fenomenul de miscare oculara rapida, cunoscuta drept Rapid Eye Movement (REM).

[external_product id=”6664,6629,5825 ” image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

La bebelusi, somnul profund ocupa jumatate din timpul de somn, dupa care procentul este tot mai mic, odata cu inaintarea in varsta. In cazul copilasului, somnul ocupa cea mai mare parte a timpului. Astfel, dupa cum spuneam si la inceputul articolului, un bebelus poate sa doarma intre saisprezece  si douazeci de ore pe zi, in reprize mai lungi (trei-patru ore) sau mai scurte ( jumatate de ora).

Oamenii de stiinta ii informeaza pe parinti sa nu isi faca griji cand copilasul lor doarme mult, deoarece acesta are nevoie de somn pentru a-si dezvolta functiile cognitive, precum: memoria, limbajul, gandirea si invatarea. Practic, somnul ajuta creierul nou-nascutului sa formeze noi conexiuni.

Interesant este ca somnul profund atinge timpul maxim la inceputul vietii omului, insa rolul sau in dezvoltarea si protejarea creierului ramane, deocamdata, in mare parte necunoscut, spun specialistii. De exemplu, daca la bebelusi somnul profund atinge 50% din timpul total de odihna, la oamenii in varsta procentul scade la sub 15%.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.