Afla de la care dintre parinti mosteneste copilul inteligenta

Daca pana nu demult toti stiam ca inteligenta are o componenta ereditara si ca se transmite in mod egal de la ambii parinti, iata ca studiile recente contrazic aceasta teorie. Oamenii de stiinta au descoperit ca mamele sunt responsabile pentru transmiterea genelor care determina inteligenta, astfel ca stereotipurile de gen, care au existat secole la rand, sunt pe cale sa dispara.

Asadar, femeile singure care vor sa aiba un copil inteligent nu trebuie sa caute neaparat barbatul perfect din punct de vedere intelectual, deoarece ca ele sunt cele de la care copilul va mosteni istetimea.

Asa-numitele „gene conditionate”, care se manifesta diferit in functie de origine, stau la baza acestei teorii . In principiu, radacinile acestor gene pot fi descoperite chiar daca sunt active sau nu. De remarcat este faptul ca genele conditionate functioneaza numai daca provin de la mama. Daca aceleasi gene sunt mostenite de la tata, se dezactiveaza. Bineinteles ca exista un echilibru, deoarece alte gene functioneaza invers, adica se activeaza numai daca vin de la tata.

Genele mamei ajung in cortexul cerebral, pe cand ale tatalui in sistemul limbic

Dupa cum spuneam, persoanele destepte ar trebui sa le multumeasca mamelor, pentru ca acestea sunt responsabile pentru transmiterea genelor care determina inteligenta. Practic, studiile efectuate de catre oamenii de stiinta arata ca acest lucru se intampla, deoarece genele inteligentei se afla in cromozomul X.

Primul studiu pe aceasta tema a fost realizat in 1984 la Universitatea Cambridge si a aratat ca genele transmise de la mama contribuie cel mai mult la dezvoltarea centrului gandirii din creier.

Intr-un alt studiu, Robert Lehrke, un renumit psiholog din Minnesota, a aratat ca inteligenta copiilor depinde de cromozomul X si a concluzionat ca, deoarece femeile au doi cromozomi X, exista sanse duble sa aiba caracteristici asociate cu inteligenta.

Cel mai interesant studiu a fost realizat de catre cercetatorii din Scotia, care au demonstrat ca tinerii cu varsta intre 18 si 22 de ani au coeficientul de inteligenta foarte apropiat de cel al mamelor lor, media de diferenta dintre ei fiind de aproximativ 15 puncte.

Insa, partea interesanta este ca, pentru a putea rezolva probleme cu ajutorul inteligentei, avem nevoie si de sistemul limbic, deoarece creierul nostru functioneaza ca un intreg. Asadar, chiar daca inteligenta este strans legata de functia gandirii, este influentata si de intuitie si emotie, care din punct de vedere genetic, provin de la tata.

Nu doar genetica conteaza

Pe langa partea genetica, trebuie sa amintim si faptul ca femeile au un rol mult mai important in dezvoltarea intelectuala a copiilor, prin contactul emotional si fizic cu acestia. De fapt, unele cercetari sustin ca legatura puternica dintre copii si parinti este foarte strans legata de inteligenta.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Washington au demonstrat faptul ca este nevoie de legaturi puternice din punct de vedere emotional pentru dezvoltarea buna a creierului. Practic, o relatie plina de dragoste si afectiune a copiilor cu mama este cruciala pentru dezvoltarea unor parti din creier.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.