Beethoven se scrie cu 2xE. Și nu avea tot timpul moaca tristă!

Oh, doamne, muzica lui Beethoven parcă tună! Și e ca un vifor! Exact ca pictura asta din dreapta.

Dar ascultă tu Simfonia a 5-a de dimineață și nu-ți mai arde de stat în pat!

(am ales o variantă care mi-a fascinat copiii și i-a ținut atenți până la final)

A zecea carte din colecția de cărți muzicale ale Cristinei Andone este despre monsiu Beethoven (1770-1827).

S-a născut iarna, în Germania, și nu a avut o copilărie prea fericită. De la taică-su lua bătaie ar maică-sa a amurit pe când era copil. A învățat să cânte de la un organist (nu organism! E tipul care cânta la orgă, la biserică).

Ei, în cartea Cristinei sunt mai multe povești care au rolul de a-l face pe copilul tău să înțeleagă, pe limba lui, ce-i cu Beethoven și muzica pe care a compus-o. Ca să o poată asculta mai mult de 5 secunde.

E minunat că avem acum așa niște cărți pentru copiii noștri! Oricum sunt bombardați cu toate ritmurile și rimele ciudate. Ce-ar fi să le deschidem apetitul și pentru clasici? O alternativă sănătoasă la bupzi-bupsi. Doar că trebuie înțeleasă muzica asta clasică.

Am avut marele noroc de un prof de muzică adevărat abia la liceu. Am ascultat pentru prima data Sonata Lunii și Simfonia a 5-a de Beethoven la el in cabinet. Le mai auzisem, dar nu știam nimic despre povestea lor sau a autorului. Le auzeam la radio, în copilarile, la Radio România Muzical unde am ascultat în surdină cam tot ce a trecut pe sub bagheta lui Sergiu Celibidache. Nu mai rețin cum îl chema pe realizatorul emisiunii cu vocea aceea inconfundabilă, nazală și cu foarte multe pauze urmate de avalanșe de cuvinte. Poate ții tu mine dacă ești antedecembrist alde pe la 40 de ani, așa, ca mine 🙂

Revin. Cartea Cristinei nu are aventuri cu roboți sau mega-super-acțiune. E despre un leu care se temea de umbra lui, despre pădurea muzicală și artificii și despre prințesa Trei, o năstrușnică de fată. Dozate perfect pentru lecturile de seară. Cu poze frumoase!

Cartea se găsește la Nemira și, împreună cu Mozart (cartea), este acum la reducere. Coperțile sunt cartonate, au multă ilustrație și lectura e ușoară, perfectă pentru 3-9 ani.

Lectură plăcută și audiție îndelungată!

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.