Bullying-ul – fenomenul ingrijorator caruia cad prada tot mai multi copii

Bullying-ul este un tip de abuz fizic si/sau verbal, care se intampla intentionat si repetat. Un copil este tachinat, este etichetat, iar asta i se intampla in fiecare zi. Traumele pe care un asfel de copil le incearca sunt de nedescris.

Din ce in ce mai multi copii devin victimele acestui fenomen, si din pacate foarte putini dintre ei gasesc curajul si cuvintele necesare pentru a spune ce li se intampla. Multi dintre ei sunt atat de speriati incat nu au incredere ca aceia catre care merg ii vor ajuta, asa ca prefera sa se izoleze si sa sa lupte singuri cu propriile temeri.

Specialistii sustin ca acesti copii care sunt supusi unui abuz emotional puternic si constant nu vor avea nici o sansa sa depaseasca aceste probleme, daca nu sunt ajutati. In anul 2016, reprezentantii asociatiilor acreditate au intervenit in peste 1500 de cazuri de tip bullying, cu 25% mai mult decat in 2015.

De asemenea, numai in primele luni ale acestui an au fost inregistrate 124 de situatii care au facut referire la fenomenul bullying, fata de doar 51 de cazuri in aceeasi perioada a anului trecut, si de 37 situatii in 2015.

Acestea sunt doar situatiile cunoscute, insa, un numar mult mai mare de copii sufera de pe seama acestui comportament. Se observa, practic, agravarea acestui fenomen de la un an la altul.

[external_product id=”7246,7228″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

Statisticile prezentate ne arata ca cei mai afectati de abuzul de tip bullying sunt baietii cu varste cuprinse intre 9-12 ani (34, 15%) si fetele de 9-12 ani (23, 80), respectiv 16-18 ani (15, 03). Forma de bullying cel mai des intalnita este cea verbala (42, 98%), urmata de violenta fizica (38, 58%). De asemenea, in 82% dintre situatii, agresiunile au loc in unitatile de invatamant.

Practic, agresorul isi intimideaza victima verbal, fizic, emotional, relational si chiar online. Acest comportament este invatat in famile, la scoala, in unele locuri de munca, din politica, la anumite emisiuni si filme Tv unde se promoveaza un comportament de excludere, de luare in deradere si umilire.

Si mai grav este faptul ca parintii se plang ca micutii sunt agresati inca de la la gradinita, atat in cele de stat, cat si in cele private. Practic, orice copil poate deveni agresor sau victima, iar toate acestea tin de familie si de mediul social.

Dupa cum spuneam, o mare parte din vina o poarta parintii, care au devenit agresivi si intruzivi in activitatea didactica. Il suna pe profesor la orice ora din zi si din noapte, ii spun ce si cum trebuie sa faca pentru copil, iar acest aspect nu ajuta cadrul didactic sa isi pastreze autoritatea si demnitatea in fata elevului.

In forte multe cazuri, parintii au pretentia ca educatia sa fie facuta la scoala, ceea ce reprezinta o abordare total gresita. Educatia de baza se naste in primii ani de viata, atunci cand se invata, de fapt, adevaratele valori. In cazul in care acestea nu sunt bine reglementate la inceput, scoala nu mai poate indrepta prea mult din ceea ce parintii au facut gresit.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.