Camera copilului – stiluri de amenajare (1)

Azi, despre amenajarea camerei copilului. Sau, dacă nu ai o camera pentru el, a locului din casă pe care vrei ca el să se desfășoare.

Primesc des poze de pe Pinterest, Etsy sau randări realizate de către designerul familiei. Asta atunci când ne dăm seama că avem nevoie de un pic de ajutor. În multe cazuri folosim mobilă moștenită pe care o aranjăm cum am văzut la părinții noștri (cazul meu acum 10 ani). În cazurile fericite, avem buget pentru mobilă nouă și ne inspirăm din catalogul de Ikea și poze din Pinterest.

Chiar și așa, este foarte posibil să iasă o combinație eronată, la fel cum mi-a ieșit și mie (crede-mă, am făcut cea mai tare combinație eronată ever)! Deoarece aveam o cameră mică, buget de austeritate și zero cultură la acest capitol.

Pentru mine, a apela la un designet reprezenta o fiță și o aroganță! Uite ce credeam eu: un designer costă extrem de mut, mă scoate complet din zona de confort și totul arată ca în poză fix 10 minute. Că după aia cei mici fac dezordine sau trebuie să reconfigurez, că nu se potrivește nevoilor noastre.

Ce m-am gândit eu? Dar o soluție ieftină și bună oare n-o fi existând?

Și atunci am făcut BALDACHINELE, saltelele și pernele asortate.

Astfel, cu150 de Euro poți modifica total aspectul unei camere, și mai ales vibrația ei.

Pentru, că din fericire, toți suntem diferiți, am zis că ar fi de folos pentru toată lumea să povestesc un pic despre stilurile de amenajare, așa cum scrie în cărțile de design.

Cameră în stil COTTAGE.

Cottage (un FarmHouse îmblânzit) amestecă aspectul vintage cu noutatea unui stil modern. Culorile sunt solare, luminoase, pastelate. Aduce cumva cu stilul nordic. Paleta coloristică, materialele și liniile sunt însă foarte feminine. Crede-mă, chiar dacă era o cameră de băiat (e vizibil că e de fată aici!), mâna și ochiul de artist al mamei râmâneau impregnate până la adolescență!

STILUL IMPERIAL. Un FRENCH dus cu grație în perioada ROCOCO.

Evident, este un munte de opulență aici. Clar, cine are bani și cultură de așa ceva nu cred că o să caute inspirație în acest articol, ci va alege o cursă directă la Milano, Londra sau Paris, la niste desigeri excentrici. Am pus poza asta ca să vedeți cât de mult transformă un baldachin și un șir de luminițe o cameră destul de… pretențioasă, într-o cameră aproape jucăușă.

Stilul SCANDINAV & MONTESSORI.

Multe persoane apelează la unul dintre aceste stiluri din cele mai variate motive. Arată bine și sunt adaptate nevoilor unui copil. Ambele sunt stiluri ușor de pus în practică datorită simplității și riscului scăzut de a da greș. Recomand cu multă căldură!

Poza cu mult alb este cea mai bună ca și exemplu pentru aceste două stiluri. Cealaltă, cu gri și multe textile, este cu mai puțin Montessori și cu mai mult HYGGE.

Pentru HYGGE sunt mai multe definiții: arta de a crea intimitate, bucuria dată de lucrurile care aduc o stare de bine sau confort sufletesc. Pentru cam 40 de lei este o carte foarte bună pentru a-ți da seama despre cât de multă bucurie aduce implementarea câtorva detalii!

STILURILE WHIMSICAL (poza cu covorul roz) și PREPPY (poza cu covorul negru-alb).

Sunt preferatele oamenilor veseli. Iubitorilori ai serilor tematice, ai experiențelor inedite și aventurilor.

Preppy te duce cu gândul la filmele americane cu liceeni. Este preponderent feminin, cu multe combinații ale culorilor tari, din spectrul solar.

Whimsical este un stil contemporan fantastic, cu suprapuneri de culori puternice peste culori pale, deschise, un mix între toate culturile, vremurile și stilurile, dar unul cu stil.

ECLECTIC & SHABBY CHIC

Eclecticul (foto cu baldachinul gri) este un MIX & MATCH între mai multe stiluri, o combinație între art nouveau și baroc, între urban și rural, între căldura dată de abundența textilelor și accente industriale date de structurile metalice, lemnul patinat și tonurile închise îndulcite cu căldura luminii calde.

Chabby chic este varianta feminină a designului industrial. Culori calde, pasteluri, o combinație între țesături fine, metale prețioase, dantele și oglinzi.

Stilurile TROPICAL & ZEN

De stilul Tropical te vei îndrăgosti indubitabil după o excursie exotică în Bali, Spania, Cuba. Multe elemente naturale care se regăsesc inclusiv în imprimeurile lenjeriilor, covoarelor, draperiilor și tapetului.

Dacă India sau orientul îndepărtat sunt surse de inspirație si meditație, atunci stilul minimalist, cu mobilier coborât la nivelul podelei, culori naturale dar intense combinate cu acele culori deschise, mate, te vor îndrepta spre o amenajare Zen.

Last but not least, stilul BRITISH

Un stil pe cât de puțin copilăros, pe atât de nobil, masculin și sobru. Clar, specific nobilimii și vechii școli englezești. Sunt folosite culori sobre și materiale scumpe și pretențioase. O semnătură puternică a acestui stil este canapeaua Chesterfield.

 

Teoretic, atunci când un designer se pregătește să realizeze planul unei case, trebuie în primul rând să afle cam ce stil agreează proprietarul. Interesant este atunci când doamna optează pentru un eclectic, domnul pentru industrial iar copilul vrea preppy. Important este să le identificăm. Soluțiile însă le lăsăm în voia geniului designerului tău, că doar de asta ai apelat la el și îi recompensezi eforturile! Succes!

Ok, da, ai remarcat că în toate pozele apar baldachinele de tavan pe care, tot da, le găsești la joli-bebe. Uite-te un pic la ce avem pe acolo și… vezi tu 🙂

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.