Cascatul – unul dintre cele mai bine pastrate secretele ale umanitatii

In mijlocul unei conversatii cineva casca, care e primul noastru gand? Ce nepoliticos!!! Ei bine, nu e chiar asa. Si avem si dovada care sustine asta. Un studiu recent, realizat de neurocercetatorul Andrew Newberg si terapeutul Mark Robert Waldman dovedeste contrariul : cascatul reduce stresul si anxietatea si iti induce o stare de calm. O sesiune de cascat profund dureaza doar cateva minute dar iti aduce beneficii pentru intreaga zi.

girl-yawning

Dar cum se intampla asta?

Conform cercetatorilor de la Institutul de Neurologie din Londra, precuneusul pare sa joace un rol  central in constiinta, autoreflectie si refacerea memoriei. Precuneusul este stimulat de respiratia yoga, fapt care ajuta la explicarea motivului pentru care diferite forme de meditatie contribuie la un sentiment sporit de constiinta de sine.  Este de asemenea una dintre zonele cele mai atinse de afectiunile batranetii si problemele de deficit de atentie, deci este posibil ca daca vom casca deliberat sa intarim aceasta parte importanta a creierului.

Numeroase neurochimicale sunt implicate in experienta cascatului, inclusiv dopamina, care activeaza producerea de oxitocina in hipotalamus si hipocamp, zone esentiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar si reglarea temperaturii. Acesti neurotransmitatori regleaza placerea, senzualitatea si relatiile dintre indivizi, deci daca vreti sa va sporiti intimitatea si sa stati impreuna cu partenerul dumneavoastra, atunci cascati  impreuna.
BXE4WG two people yawning. Image shot 2009. Exact date unknown.

 

Cum sa practicam cascatul profund pentru a ne putea relaxa la servici, inainte de o discutie importanta sau cand simtim cum ne acumuleaza tensiuni si incordare?

In primul rand trebuie sa intram in starea necesara, momentul nostru de relaxare. Pentru asta ar trebui sa cautam un loc unde nu ne deranjeaza nimeni, fara nici un factor perturbator. Este important sa stati in picioare si nu pe scaun. Cu siguranta nu veti reusi un cascat normal din prima incercare, ci unul fals, important e sa nu renuntati : in timp ce expirati incercati un cascat adanc. De obicei la al saselea cascat fals apare unul adevarat. Va veti simti mult mai relaxat si mai concentrat asupra a ceea ce aveti de facut.

Sper ca v-am starnit curiozitatea. Asteptam comentariile voastre.

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.