Cercetasii Romaniei la Iasi – lupta cu balaurul cu sapte capete

Va mai aduceti aminte de Cercetasii Romaniei? Sincer nici nu credeam ca mai exista asa ceva sau ca se organizeaza activitati de acest fel. Am ramas placut surprinsa sa aflu ca din ce in ce mai multi tineri se inscriu in organizatie si participa la proiectele pe care aceasta le desfasoara. Ce imi aduc aminte este ca au un set de legi care le respecta, cele 10 legi ale cercetasilor si ca poarta niste esarfe albastre.. Suna ciudat pentru era noastra, nu? Dar sa stiti ca pentru multi tineri aceasta implicare in organizatie face parte din viata lor de zi cu zi, din formarea lor ca indivizi si o iau cat se poate de serios. Poate ar trebui sa o reconsideram si sa o includem in lista de activitati destinate copiilor nostri. Nu cred ca le-ar strica putina aventura, asa-i?

Pe siteul organizatiei misiunea apare cam asa :

Misiunea Cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.

Aceasta se realizeaza prin:

Implicarea tinerilor intr-un proces educativ non-formal, pe toata durata anilor in care se formeaza ca indivizi.

Utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltari ca persoana increzatoare, motivata, responsabila si deschisa.

Sprijinirea tinerilor in stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale si individuale, asa cum sunt ele exprimate prin Promisiune si Lege.

conexiuni

Ce faci mai exact ca cercetas?

Mai precis Cercetasia vizează dezvoltarea sentimentului apartenenţei la comunitate, a preocuparii fata de ceilalti si fata de sine. Ca cercetas inveti sa traiesti cu ceilalti si sa ai o contributie activa la schimbarile din comunitatea ta locala, nationala sau internationala.

Cele 10 legi ale cercetasului:

1. Cercetasul isi iubeste patria sa, Romania si pe toti cei care traiesc in ea.
2. Cercetasul este loial, si respecta cuvantul dat, nu minte, este curat in gand, in vorba si in fapta.
3. Cercetasul este util si isi ajuta semenii in orice situatie; este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
4. Cercetasul este econom si cumpatat, este ingaduitor cu altii si sever cu sine; isi ingrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
5. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
6. Cercetasul isi respecta si asculta parintii, sefii si profesorii si este disciplinat in tot ceea ce face.
7. Cercetasul este credincios si respecta credinta celorlalti.
8. Cercetasul este curajos si increzator in puterile sale, vioi si plin de insufletire.
9. Cercetasul iubeste invatatura si la randul sau invata si pe altii.
10. Cercetasul se straduieste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar parea ea.

Tot pe siteul organizatiei am vazut ca exista 5 centre locale in Iasi.

Anul acesta, Centrul Local Sf. Dumitru gazduieste a VII-a editie a evenimentului ScoutIS, sub denumirea Sfantul Gheorghe si balaurul cu 7 capete, in perioada 21-24 aprilie. Cei aproximativ 250 de participanti, din 22 de grupuri de cercetasi raspandite pe tot cuprinsul tarii, vor trece timp de trei zile prin probe care le vor testa abilitatile de viata, dar îi vor ajuta si sa deprinda curajul de a infrunta, ca niste adevarati cavaleri, “balaurii” din viata lor.

13010657_10153723307659107_5931564830369856995_n

Festivalul va avea in centru viata cavalerilor si a domnitelor din timpurile medievale, urmand sa se desfasoare activitati specifice acelor timpuri: dansuri medievale, ateliere mestesugaresti sau constructii din lemn. Ziua de sambata va fi marcata de o cautare de comori in orasul Iasi, in care cercetasilor li se va testa curajul si spiritul de echipa, urmand sa realizeze o serie de provocari, avandu-l ca model cavaleresc pe Sfantul Gheorghe, ocrotitorul cercetasilor din intreaga lume, care ii va invata cum sa lupte cu greutatile si obstacolele de zi cu zi, care stau in calea unei vieti traite cu sens, in solidaritate si prietenie cu ceilalti, in conformitate cu valorile si principiile cercetasiei, care nu s-au schimbat in cei peste 100 de ani de existenta.

scoutis_Tatal_nostru

In cadrul evenimentului va avea loc si un  spectacol cercetasesc, in care fiecare centru va avea ocazia sa isi prezinte talentele si sa ii incante pe ceilalti, intr-o atmosfera de bucurie si sarbatorire a activitatilor din celelalte zile, care le vor pune abilitatile si cunostintele la incercare.

Evenimentul va putea fi urmarit si pe pagina de facebook :

http://www.facebook.com/scout.valealupului

Pentru mai multe detalii despre activitati puteti intra pe :

www.scout.ro

http://cercetasiiromaniei.ro/

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.