Cercetatorii au descoperit cauza pierderilor repetate de sarcina

Avorturile repetate reprezinta o afectiune distincta de infertilitate, definita prin pierderea succesiva a doua sau a mai multor sarcini. Specialistii atentioneaza ca, atunci cand cauza este necunoscuta, fiecare pierdere de sarcina necesita o examinare atenta. Statistica releva o rata totala de 25% de pierderi de sarcina, insa doar 5% de pierderi succesive a doua sarcini, respectiv 1% de pierderi succesive a trei sarcini. Cuplurile care au suferit avorturi repetate necesita o evaluare medicala atenta si un suport psihologic.

Datorita evolutiei constante a stiintei incepem sa primim raspunsuri chiar si la astfel de probleme, care in trecut erau mai mult o enigma.

In urma unor studii amanuntite oamenii de stiinta au descoperit ca acest fenomenul este provocat de absenta celulelor stem din mucoasa uterului, numita endometru. Acestia au investigat in detaliu aceste aspecte neclare si au efectuat culturi celulare cu probe izolate din tesutul endometrial prelevat de la aproape 200 de femei.

[external_product id=”6664,6629″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

Descoperirea ar ar putea deschide calea unor noi tratamente care sa stimuleze functionarea celulelor stem in cazul femeilor care prezinta risc crescut de avort spontan.

Cercetarea s-a concentrat pe semnatura specifica a celulelor stem, care a fost absenta in cazul femeilor care suferisera pierderi multiple de sarcina. Practic, oamenii de stiinta nu a reusit sa izoleze la fel de multe celule stem de la femeile cu probleme comparativ cu celelalte. De asemenea, se pare ca aceasta lipsa accelereaza imbatranirea celulara la nivelul endometrului, uterul devenind astfel incapabil sa se pregateasca corespunzator pentru sarcina.

Dupa fiecare avort spontan sau nastere, mucoasa uterina, numita si endometru, se reface la fiecare ciclu menstrual, insa aceasta abilitate de reinnoire depinde de numarul de celule stem prezente. Desi celulele mature pot si ele sa determine un raspuns inflamator care ajuta la implantarea embrionului, acest lucru devine daunator in dezvoltarea ulterioara a fatului.

Practic, mucoasa uterina a femeilor cu avorturi spontane are aceasta anomalie inca inainte de instalarea sarcinii, iar aceasta descoperire le da mari sperante de reusita medicilor in ceea priveste corectarea defectului inainte ca pacienta sa decida sa ramana insarcinata.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.