Cercetatorii au descoperit factorii cu impact puternic asupra riscului de avort spontan

Din pacte avorturile spontane au loc relativ frecvent, iar statisticile ne spun ca una din patru femei gravide pierd sarcina. Pierderea acesteia in primul trimestru si inceputul celui de-al doilea trimestru, reprezinta 15-25% din totalul sarcinilor diagnosticate clinic. De asemenea, avortul spontan in stadiul mic de dezvoltare este frecvent la femeile care nu stiu ca sunt insarcinate.

O veste foarte buna, care da sperante femeilor insarcinate, vine de la cercetatorii britanici care au descoperit o metoda cu ajutorul careia pot fi depistate din timp sarcinile cu risc de avort spontan, ceea ce ar permite directionarea tratamentelor spre pacientele care chiar au nevoie de ele.

In urma acestui studiu important, care a fost prezentat la Conferinta de la Stockholm a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie, au fost semnalati sase factori cu impact semnificativ asupra riscului de avort spontan: istoricul medical cu probleme de fertilitate, nivelul progesteronului si al hormonului de sarcina, gonadotropina corionica umana (HCG), lungimea fatului, intensitatea sangerarilor si varsta gestationala a fatului.

Oamenii de stiinta au studiat aproximativ 110 femei cu sarcini intre sase si zece saptamani, considerate cu risc semnificativ de avort. Pe parcursul celor cinci saptamani de studiu, pacientelor li s-au facut ecografii, diagrame saptamanale ale nivelului durerii si sangerarilor, dar si teste pentru verificarea nivelului de progesteron si hCG. La finalul studiului, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca sarcina este amenintata de cei sase factori enumerati mai sus.

Interesant este ca desi individual acesti factori nu pot indica sarcinile cu risc, atunci cand specialistii au combinat doi dintre ei pentru a crea un indice de viabilitate a sarcinii, sangerarea si gonadotropina corionica umana, au descoperit un instrument eficace in acest scop.

Folosindu-se de indicele de viabilitate a sarcinii, cercetatorii au obtinut rezultatul corect pentru nu mai putin de 94% la suta dintre femeile care au dus sarcina la termen si pentru 77% din cele care au suferit un avort spontan.

In general, necunoscandu-se riscul de avort spontan al sarcinii, teama si preventia impun multor femei analize de sange inutile, ecografii, internari pentru repaus la pat, abstinenta, tratamente cu aspirina in doze mici si suplimente cu progesteron.

Astfel, descoperirea este una foarte importanta, deoarece acest indice de viabilitate a sarcinii va scuti pacientele de tratamente inutile precum o parte din analize si ecografii, indicandu-le medicilor de la inceput daca sarcina va putea fi dusa la termen in conditii bune.

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.