Copilul tau se uita mult la televizor? Consecintele pot fi ingrijoratoare

Din lipsa timpului, foarte multi parinti isi lasa copilasii sa stea in fata televizorului cu orele. In cele mai multe cazuri copiii sunt multumiti si foarte interesati de ceea ce vad pe micile ecrane, iar parintii, de asemenea, se bucura ca au ceva mai mult timp si pentru treburile casnice, fara a fi intrerupti prea des.

Oamenii de stiinta, insa, au realizat un studiu care a scos la iveala faptul ca timpul indelungat petrecut in fata televizorului este asociat cu modificari nocive in structura creierului unui copil, modificari ce sunt cu atat mai profunde cu cat timpul de vizionare este mai lung.

Cercetatorii au studiat aproximativ 280 de copii, baieti si fete, cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani, care petreceau intre 0 si 4 ore zilnic, uitandu-se la televizor.

Scanand creierele copiilor prin tehnica rezonantei magnetice, specialistii au constatat ca acei copii care petreceau cele mai multe ore privind la televizor aveau cele mai mari cantitati de materie cenusie in jurul cortexului frontopolar – zona anterioara a lobului frontal al creierului.

[external_product id=”5825,6664″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

Problema este ca aceasta cantitate mare de materie cenusie, in aceasta etapa a dezvoltarii organismului, are un efect negativ, fiind corelata cu o inteligenta verbala mai scazuta.

In mod normal aceste zone cerebrale trec, in copilarie, printr-un proces de restructurare, manifestat si prin subtierea stratului de materie cenusie, iar acest proces este esential pentru functionarea lor eficienta. Practic, un coeficient de inteligenta mai mare este asociat cu cea mai intensa subtiere a cortexului in aceasta regiune, afirma specialistii.

Pana la urma acest studiu este destul de logic, deoarece, orele petrecute in fata televizorului “fura” din timpul pe care copiii l-ar petrece cu activitati precum cititul, sporturile sau interactiunile cu prietenii ori membrii familiei, activitati care angajeaza mai mult capacitatile intelectuale ale micutilor.

Practic, privitul la televizor este asociat direct sau indirect cu dezvoltarea neurocognitiva a copiilor, iar parintii au un rol extrem de important in aceasta chestiune. Implicarea lor in jocuri si activitati educationale si recreative ii va tine pe copii departe de micile ecrane.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.