Cum sa inabusi creativitatea copiilor?

Cu gandul la un alt articol care urmeaza sa il scriu (de abia astept, o sa fie un mega articol) 🙂 dau peste un link : How to kill your child’s creativity? Traducerea mea in romana e putin mai blanda : Cum sa inabusi creativitatea copiilor? Nu pot decat sa ii dau dreptate. E un articol pertinent, care scoate in evidenta situatia actuala.

In incercarea noastra de a ne adapta copiii timpurilor moderne, in viteza uitam sa ii lasam liberi, sa se desfasoare, sa le faca placere sa participe la activitati, sa descopere singuri si neperturbati de nimeni.

In cazul in care va intereseaza articolul in engleza il puteti gasi aici.

Dar sa vedem despre ce e vorba :

Copiii se nasc genii creatoare. Dar, din nefericire, in momentul in care ajung in clasa a III sau a IVa creativitatea lor scade. S-a remarcat o discrepanta majora intre nivelul de inteligenta si creativitatea. Vorbim aici de un fenomen numit efectul Flynn : cu fiecare generatie, nivelul de inteligenta al copiilor creste cu 10% datorita mediului/erei in care cresc acum. In acelasi timp, s-a observat un trend descrescator in ceea ce priveste creativitatea : din 1990 ea e in continua scadere. Si ajungem sa ne punem intrebarea : Ce facem gresit?

Iata cum reusim sa inabusim creativitatea copiilor :

Recompense : studiile stiintifice au scos la iveala faptul ca recompensele inhiba dorinta de explorare si imaginatia copiilor. Ei vor depune efort doar atat cat e nevoie pentru a-si primi recompensa si nimic mai mult. Premiile/”bulinele albe” sunt cele care elimina placerea intrinseca a activitatilor creatoare. Cu totii ne dorim, nu-i asa, copiii motivati, implicati, nu doar carnete de note pline de calificative?

e069ef53fcb8ec8111e37251fc53bede

Supravegherea : urmarirea din umbra a fiecarui proiect al copiilor nu face decat sa dauneze creativitatii. Daca ii vom observa mereu, le vom da sfaturi la orice pas atunci nu vor invata niciodata sa isi asume riscuri, nu vor reusi sa invete din greseli.

h

Alegeri limitate : In ziua de azi sistemul de invatamant ii invata pe copii ca exista doar un singur “raspuns corect“. pana si jucariile vin cu instructiuni. Totusi, copii creativi doresc sa propuna solutii alternative si reusesc sa isi urmeze curiozitatea.

 

Little girl learning

Programe supraincarcate : activitati organizate, workshopuri, iesiri in societate…agendele copiilor nu au fost niciodata mai pline. Suntem atat de ocupati sa ii suprastimulam incat uitam sa ne alocam timp pentru cel mai important stimul : plictiseala. Da, plictiseala nu face decat sa hraneasca imaginatia iar imaginatia ideile si creativitatea. Ca si adulti spunem mereu : am nevoie sa stau, sa nu fac nimic si sa imi incarc bateriile. Cu toate acestea, nu aplicam asta si copiilor nostri. Se stie ca atunci cand nu facem “nimic” mintea noastra zboara si “naste” ideile cele mai bune.

overwhelmed-kid_jiapei

Copiii infloresc cand lucrurile sunt facute din placere. Nu perfectiunea e cea care conteaza ci placerea de a face acel lucru. Haideti sa lasam copiii sa exploreze, sa faca greseli, sa isi asume riscuri si sa fie capabili sa isi exprime toate ideile lor minunate.

businessknowledge

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.