Cum si cand trebuie intarcat copilul?

Cand bebelusul nu mai suge la san si primeste hrana din alte surse, atunci inseamna ca el este intarcat. Desi copiii se mai hranesc inca din biberon, termenul se refera in primul rand  la incetarea alaptatului la san.

Dupa cum spuneam intr-un articol din zilele trecute, prin alaptarea la san se stabileste o legatura emotionala unica intre mama si copil, insa vine inevitabil si vremea intarcatului. Intarcatul cere rabdare si intelegere din partea mamei, deoarece in anumite cazurilor acest aspect nu este tocmai usor de realizat.

Intarcatul reprezinta o despartire emotionala atat pentru mama cat si mai ales pentru bebelus, deoarece ambii pot simti ca pierd o legatura speciala si plina de dragoste. Insa, acest aspect nu inseamna totusi sfarsitul intimitatii stabilite in timpul alaptatului intre mama si copil. Este doar momentul in care va trebui sa inlocuiti sanul cald si primitor cu alte modalitati de hranire.

Cand ar trebui intarcat copilul?

Specialistii in pediatrie recomanda ca mamele sa-si alapteze copiii pentru cel putin un an de zile, insa tu esti singura in masura sa stabileasca data intarcarii, si nu trebuie sa incepeti un razboi inainte ca tu sau copilul sa fiti pregatiti pentru asta.

Indiferent de ce spun prietenii, rudele sau altii, nu exista prea devreme sau prea tarziu pentru a intarca. Daca simti ca a sosit momentul pentru asta, atunci inseamna ca asa este.

Metode prin care poti intarca copilul

Treci peste un alaptat 

In cazul in care bebelusul se arata dezinteresat sau distras in timp ce-l alaptezi, acesta ar putea fi un semn ca este timpul sa fie intarcat. Este indicat sa treci peste un alaptat pentru a obsearva ce se intampla. Poti sa-i oferi in schimbul sanului un pahar sau un biberon cu lapte. Reducand treptat timpul de alaptare, copilul se va obisnui mult mai repede si in cele din urma se va putea lipsi de alaptatul la san.

Redu timpului  de alaptare

Alaptarea pe o perioada mai scurta de timp este o alta varianta care in general da roade. Daca de obicei alaptezi timp de cinci minute, reduce timpul la doar trei minute. Daca bebelusul are peste sase luni, suplimenteaza cu hrana solida. In general, alaptatul inainte de culcare va fi cel mai greu de suprimat, acesta fiind de obicei ultimul la care se va renunta.

Poti apela la amanare sau distragere 

Incearca sa amani alaptatul daca il oferi intermitent. Cand coplilul va vrea sa suga, spune-i ca il vei hrani mai tarziu si distrage-i atentia. Aceasta metoda va prinde atunci cand copilul este mai maricel. In loc sa-l alaptezi seara, amana-l pana la ora culcarii.

De asemenea, daca obisnuiai sa-ti alpatezi copilul pentru a-l linisti, gaseste alte moduri de a o face.  Spre exemplu, cititi-i o poveste, cantati un cantecel impreuna  sau jucati-va in aer liber.

Iar daca inca alaptezi, ca sa-ti fie mai usor, poti alege o perna pentru alaptare:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.