Descoperirea epocala care previne transmiterea bolilor genetice de la mama la copil

Stiinta a evoluat fulgerator in ultimii ani, iar progresele facute sunt de-a dreptul uimitoare in anumite doamenii medicale.

Cine s-ar fi gandit vreodata, in urma cu cativa ani, ca medicina va fi capabila sa creeze copii cu ajutorul ADN-ului de la trei persoane?! Iata ca acest lucru este foarte aproape de a fi realizat.

Desi pare de domeniul stiintifico-fantastic, aceasta descoperire este extrem de importanta pentru rasa umana, deoarece poate preveni transmiterea bolilor genetice de la mame la copiii lor.

Majoritatea acestor boli afecteaza creierul si muschii, pe masura ce copiii cres, producandu-se mutatii genetice mici, numite mitocondrii, care stau in interiorul celulelor si furnizeaza energie. Ele sunt transmise exclusiv de la mama spre copil.

Prin aceasta tehnica experimentala, cunoscuta sub numele de donare mitocondriala, oamenii de stiinta britanici au facut cercetari pe embrioni sanatosi, descoperind ca ADN-ul combinat de la trei persoane poate produce sarcini normale.

[external_product id=”7246,7228″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

Cu ajutorul donarii mitocondriale, medicii spera sa blocheze transmiterea ADN-ului mitocondrial defect, prin efectuarea fertilizarii in vitro a embrionilor care au un set normal de cromozomi de la parinti, dar mitocondrii sanatoase de la un donator.

Practic, exista o forma particulara de donare mitocondriala, numita transfer pronuclear. Astfel, ovulul mamei este fertilizat cu sperma tatalui, prin folosirea fertilizarii in vitro standard. Inainte ca ovulul sa aiba sansa de a se diviza in doua celule, cromozomii parintilor sunt extrasi si implantati intr-un ovul fertilizat de la un donator sanatos.

Cercetatorii au demonstrat ca prin aceasta procedura revolutionara pot crea embrioni in stare incipienta cu mai putin de 5% ADN mitocondrial mutant. Cele mai multe, circa 80%, au mai putin de 2% ADN mitocondrial defect, care poate fi extras insa atunci cand cromozomii parintilor sunt eliminati.

Lucrurile sunt foarte avansate, mai ales ca parlamentarii din Marea Britanie au votat in favoarea acestei proceduri, insa, un grup stiintific de la Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie a cerut  mai multe dovezi pentru a lua in considerare emiterea unei licente medicale pentru efectuarea procedurii.

Aceasta metoda va putea fi folosita clinic, imediat ce se va demostra clar ca ADN-ul defect poate fi evitat cu succes.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.