Iasul vazut prin ochii turistului de azi

Cu toate ca m-am nascut in Iasi, marturisesc ca nu cunosc povestea tuturor monumentelor importante ale Iasului. Nu am putut sa refuz un tur al Iasului sub umbrela Kooperativa 2.0, care se anunta plin de povesti interesante. La initiativa lui Matei, ne-am adunat toti sambata trecuta, cu mic si mare, imbracati adecvat ocaziei, a se intelege papion si cravata, in fata Teatrului National pentru a purcede in calatoria noastra spre trecut.

Nu e prima data cand intru in Teatru, dar cu siguranta e prima intrare in calitate de vizitator, fara public, astfel admirandu-i frumusetea in liniste. Mai e nevoie sa spun ca ti se taie respiratia cand intri? Nu degeaba apare pe locul 2 ca cel mai frumos teatru din lume, intr-un top realizat de televiziunea britanica BBC. Imaginile vorbesc de la sine.

unspecified

Credit photo : Victor Cojocaru

Urmatoarea oprire in turul nostru a fost Palatul Roznovanu, cladire simbol de pe Ulita Mare, actualul Stefan cel Mare, unde isi are sediul astazi Primaria orasului Iasi. De intrat nu am intrat, banuiesc ca motivele sunt evidente, nu oricine intra in Primarie, dar am stat si am ascultat povesti, istorisite cu mare talent intr-ale povestirii de ghidul nostru Victoria. Cladirea este singurul palat civil din Iasul de altadata, cladire incarcata de istorie. Daca zidurile ar putea vorbi ne-ar spune probabil de sindrofiile la care participau boieri cu stare, insotiti de nevestele lor, imbracate cochet, ca dupa moda vremii, de partidele de poker la care boier Roznovanu a pierdut Palatul si de povestea de dragoste blestemata intre Nicolae Roznovanu si Maria Sturza, nevasta lui Costache Sturza. O vreme i s-a spus si palatul bantuit, dar asta e poate o poveste pentru amatorii de senzational.

Ne-am indreptat apoi usor pasii spre Catedrala Romano-Catolica, numita si Catedrala Sfintei Fecioare Maria Regina, unde am fost intampinati cu caldura de ghidul catedralei, domnul Emil Bejan.  Interiorul exceptional de bine lucrat s-a completat cu povestea domnului Bejan, de la care am aflat ca asezarea scenelor biblice si a vitraliilor nu e deloc aleatorie, totul e numerologie divina. Constructia are un aspect circular, cu 24 de ferestre, candelabrul are si el 24 de becuri. Orga, a patra ca marime din tara, are 3.882 de tuburi si a fost adusa tocmai din Germania. De mentionat acustica deosebita a cladirii, ma gandesc ca prezenta la momentul liturghiei este unul cu adevarat inaltator.

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

Turul catedralei a continuat cu prezentarea memorialului Anton Durcovici si cu o surpriza, o vizita pe acoperis, asta dupa ce am urcat, cu greu as putea spune, numeroasele scari. Privelistea a meritat osteneala cu siguranta. Nu ai ocazia in fiecare zi sa ai asa o panorama a Iasului.

236

Credit photo : Constantin Ciobanu

 

pano

Credit photo : Victor Cojocaru

Indreptandu-ne usor spre destinatia noastra finala, nu am putut sa nu zabovim cateva clipe in fata Casei Dosoftei, moment prielnic pentru Alex sa ne prezinte succint istoria sa controversata. Casa Dosoftei nu este chiar atat de veche pe cat se crede. Astfel, in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe locul acestei case se afla un cimitir. De aici reiese ca a fost zidita in jurul anului 1677, dupa abandonarea cimitirului si dupa refacerea zidului de incinta al Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc de catre Antonie Ruset.

hi

Credit photo : Victor Cojocaru

In prezent, cladirea adaposteste Muzeul Literaturii Vechi, cel mai important exponat fiind manuscrisul Letopisetului Tarii Moldovei apartinand lui Grigore Ureche.

Asteptand sa se faca ora exacta in fata Palatului Culturii, destinatia mult asteptata a turului nostru organizat de Scoala de ghizi Iasi si de Asociatia Turistica Ghizii Romaniei, Matei a mai demontat niste mituri legate de statuia lui Stefan aflata in fata Palatului. Dupa spusele sale, statuia nu e a unui cneaz polon, cum s-ar crede, ci chiar a lui Stefan cel Mare.

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

Suspansul a luat sfarsit odata intrati in Palat. Stiti ca am fost primii care l-au vizitat, asta inainte de deschiderea oficiala care are loc pe 27 aprilie, la ora 10, da? Multe nu ar fi de spus aici, pozele vorbesc de la sine. Cu siguranta nu e un obiectiv de ratat.

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

 

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

 

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

O alta surpriza pusa la cale de ghizii nostri a fost vizita in turnul cu ceas, cel care canta Hora Unirii la ore fixe. E minunat sa poti vedea mecanismul din spatele ceasului, omul care face ca acest mecanism sa nu dea gres niciodata si privelistea din turn, care te lasa fara cuvinte.

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

Credit photo : Victor Cojocaru

Va invit pe toti sa vizitati Palatul Culturii, puteti face asta gratuit pe 27 aprilie, in ziua deschiderii oficiale sau in celelalte zile la tarifele afisate pe site.

Multumiri organizatorilor acestui minunat tur de oras si fotografilor nostri, Constantin Ciobanu si Victor Cojocaru, care au imortalizat cu talent locatiile deosebite pe care le-am vizitat.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.