Implicarea tatalui in cresterea copilului este esentiala

O buna parte dintre tatici tind sa neglijeze implicarea lor in cresterea copilului, considerand ca dragostea si grija neconditionata a mamei este suficienta pentru o dezvoltare corecta a acestuia. Se pare insa ca acesti tatici fac o mare greseala atunci cand aleg sa asiste, mai mult pasiv, la dezvoltarea copilului lor.

Este cat se poate de logic ca ambii parinti sa participe la cresterea copilului si sa ii ofere tot ceea ce au ei mai bun. Pentru a demonstra inca odata acest aspect, oameni de stiinta de la Universitatea Oxford au realizat o ampla cercetare cu privire la importanta atitudinii pe care tatal o are din momentul in care i se naste copilul.

La acest studiu au participat aproximativ 10.000 de copii care traiesc atat cu mamele, cat si cu tatii lor. Ei au fost studiati de la varsta de 8 luni pana la 11 ani. Parintii au trebuit sa raspunda la un chestionar care cuprindea intrebari legate de atitudinea fata de parenting, timpul petrecut cu copiii, dezvoltarea si comportamentul copiilor.

In urma studiului cercetatorii au ajuns la concluzia ca tatal are o influenta foarte mare asupra comportamentului celui mic. Pactic, un tata increzator are o legatura mult mai stransa cu cel mic si se ataseaza si mai mult de partenera sa atunci cand cei doi devin parinti. De asemenea, atunci cand tatal este implicat in viata de familie, copilul  isi va asuma mai usor responsabilitati si va participa la treburile gospodaresti.

De asemenea, studiul a demonstrat clar ca aspectele de ordin psihologic si emotional, in ceea ce priveste implicarea paterna in copilaria timpurie, are influente mult mai puternice chiar si decat timpul efectiv pe care tatal il petrece in compania copilului sau decat modul in care se implica in treburile casei.

Mai mult decat o implicare directa, cel mai important este modul in care tatii se percep pe ei ca parinti, felul in care isi iau in serios noul rol si ‘’mesajul’’ pe care il transmit copilului. Increderea pe care o au in ei insisi se va reflecta mai tarziu intr-un adolescent cu un comportament pozitiv.

Pe langa toate acestea, un tata implicat influenteaza pozitiv copilul pentru ca sprijina mama in ingrijirea lor, iar daca mama sunt fericita si cel mic este multumit. Se pare ca pana si riscul de depresie post-natala este mult mai mic la femeile ale caror soti si-au luat rolul de tata in serios, cu incredere si optimism.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.