De ce soțul este izgonit din patul gravidei? Sau rolul bărbatului în sarcină!

Interviu cu psihoterapeut de cuplu și familie, Ana Ceornea.

Deseori mi se solicita perne mari pentru gravide, care să înconjure corpul gravidei pe toate părțile, și din față, și în spate. Când întreb dacă soțul mai are loc în pat, mi se răspunde că oricum nu mai dorm împreună sau că… nu s-au gândit la asta.

Ei bine, am întrebat-o pe Ana Ceornea, psihoterapeut de cuplu și familie, despre acest fenomen, respectiv despre îndepărtarea partenerului în timpul sarcinii:

O familie sănătoasă se fundamentează pe un cuplu sănătos.

În cele mai multe dintre cazurile de femei însărcinate pe care le-am întâlnit, rolul bărbatului este neglijat sau chiar negat.  Întregul Univers al femeii, după ce aceasta rămâne însărcinată, devine copilul pe care îl poartă în pântece, iar partenerul de cuplu, devine de cele mai multe ori, un ”ăla”, care este prezent doar fizic prin casă, care aduce un venit și care este folosit pentru treburile casnice sau pofte. Total disfuncțională și nesănătoasă această perspectivă pentru viața și durabilitatea cuplului, asupra viitoarei familii, dar și cu un impact negativ asupra copilului care va veni pe lume, ce va crește în lipsa unui model masculin sănătos.

Soțul face parte din familia constituită înainte și mai mult decât atât, în timpul și după sarcină și are un rol major. Mai mult decât atât, în multe familii, soțul devine automat ”tati” și îi este negată complet masculinitatea. El nu-și mai poate permite să-și exprime masculinitatea sa în raport cu soția, rolul său de bărbat, în familia din care face parte, ci mai mult, este privit din perspectivă paternă. De aici, cuplul se destramă ușor ușor, apar fisuri și încep să aibă loc divergențe, certuri, neînțelegeri, lipsa afecțiunii și a apropierii dintre cei doi parteneri.

Apropierea și contactul fizic, manifestat prin îmbrățișări, atingeri, nu neapărat cu o tentă sexuală, sunt imperios necesare pe parcursul sarcinii. Ele oferă siguranță, protecție, dezvoltare emoțională sănătoasă, liniște și armonie în familie. Îndepărtarea soțului pe timpul sarcinii va duce treptat la o familie disfuncțional constituită, la probleme în căsnicie, chiar și la un eventual divorț.

Recomandarea mea, ca psihoterapeut de cuplu și familie este ca viitoarea mamă, pe timpul sarcinii să nu-și uite și rolul său de Femeie, de soție și totodată să mențină conștient legătura cu bărbatul, cu partenerul său, dăruind atenție, iubire și prețuire cuplului din care face parte.

Dragă viitoare mămică, dragă femeie, în primul rând,  îți doresc să ai parte de o relație echilibrată, în armonie cu voi și cu partenerul și amintește-ți că o pernă pentru gravide nu trebuie să fie neapărat mare, cât utilă!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.