LEUZIA – la ce trebuie sa ai grija dupa nastere

Leuzia propriu-zisa se instaleaza dupa 7 zile de la nastere. In aceasta perioada trebuie sa urmarim involutia uterina,  aspectul lohiilor, secretia lactata (sa avem grija la angorjarea sanilor) si la alte modificari sistemice (cardiovasculare, hematologice,respiratorii, digestive, uro-genitale,cutanate, etc).

alaptarea2Daca nasterea s-a produs pe cale naturala si avem o plaga de epiziotomie trebuie sa ingrijim plaga facand toaleta perineului cu apa si sapun de doua ori pe zi si vom schimba tampoanele macar de 3 ori pe zi.

Daca nasterea a fost prin operatie cezariana vom ingriji plaga postoperatorie prin dezinfectare cu betadina sau alcool medicinal si apoi vom aplica un pansament steril (unii medici recomanda suprimarea pansamentului dupa extractia firelor).

Va recomandam ca alimentatia sa fie diversificata, fara prea multe codimente si sa incercati sa faceti miscare dar nu eforturi fizice intense. Bineinteles ca puteti alapta si tine copilul in brate – vezi mai pe larg articolul D-nei Dr., Specialist in Nutritie, Medic Valy Ilies

Dupa 40 zile de la nastere trebuie sa efectuati un control de rutina la medicul dumneavoastra ginecolog pentru evaluarea starii clinice.

Dupa 6 saptamani este indicat sa va programati pentru o ecografie si sa faceti un test Papa Nicolau. Este momentul sa discutati cu medicul dumneavoastra despre metode de contraceptie pe perioada alaptarii si despre planurile in legatura cu urmatorul copil. Un consultant in alaptare poate fi un sprijin extraordinar, daca intampinati probleme la acest capitol.

Ai auzit de baby blue? Da, reprezinta depresia postnatala. Ca si medic specialist in ceea ce priveste partea fizica a unei nasteri, nu am neglijat niciodata latura emotionala specifica perioadei. Un psihoterapeut cu experienta a devenit o solutie foarte la indemana pentru mamici si este cea mai sanatoasa metoda pentru a reveni la starea ta de mamica fericita.

Consultatie oferita de D-na Medic Specialist in Obstetrica Ginecologie Adina Ceobanu, Colaborator in cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica – Ginecologie Elena Doamna Iasi si Clinica Avicena Iasi.

Pentru mai multe informatii si programari poți suna la 0744 666.467.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.