Machiajul folosit de mama in timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra fatului

Stim cu totii ca o femeie gravida trebuie sa aiba o grija deosebita in ceea ce priveste alimentatia, efortul fizic, igiena sau temperaturile la care se expune. Exista, insa, unele aspecte care cu siguranta nu prea sunt luate in considerare, dar care pot sa creeze anumite probleme.

Un studiu, care are si contestatari, sugereaza o legatura intre machiajul folosit de femeile gravide si nivelul mai scazut de inteligenta al copiilor lor.

Spre exemplu, cercetatorii din New York au analizat impactul unor chimicale din produsele de machiaj, numite ftalati. Aceste substante modifica echilibrul hormonal natural si se gasesc aproape in orice produs. Conform studiului, de altfel destul de controversat, exista o legatura intre machiajul folosit de femeile gravide si nivelul mai scazut de inteligenta al copiilor lor.

Practic, specialistii au fost analizati patru ftalati, care se gasesc in oja, in ruj, in fixativul de par si in unele sapunuri. Apoi, acestia au monitorizat evolutia a 328 de femei si a copiilor lor, toti provenind din familii cu venituri modeste. Femeile gravide au dat mostre de urina in ultimele trei luni de sarcina, pentru a se masura nivelul de chimicale din organismul lor.

Copiii a caror mame au fost expuse la compusii ftalati DnBP si DiBP au avut un IQ cu 6-7 puncte mai mic comparativ cu copiii femeilor care au avut un nivel mai scazut de chimicale in corp.

[external_product id=”7246,7228″ image=”show” title=”show” price=”show” rating=”hide” button=”Cumpara ACUM”]

Cercetatorii de la Universitatea Columbia spun ca diferenta de inteligenta este semnificativa si ca au fost eliminati alti factori, cum ar fi gradul de inteligenta al mamelor sau mediul in care au crescut copiii. Aceste testele au fost facute atunci cand copiii aveau sapte ani.

Problema este ca in ultimul trimestru de sarcina se dezvolta creierul copilului, iar in aceasta perioada el este sensibil la acesti factori de mediu, precum ftalatii.

Din pacate, in prezent nu exista o lege care sa interzica eliminarea acestor substante din produsele destinate gravidelor.

Au mai existat studii similare, care au sugerat un impact negativ in dezvoltarea copiilor de trei ani, iar un alt studiu a demonstrat ca bebelusii expusi la un nivel ridicat de ftalati au un risc cu 78% mai mare sa dezvolte astm.

Avand in vedere ca producatorii nu sunt obligati sa scrie pe etichetele produselor daca acestea contin sau nu ftalati, aceasta problema este greu de controlat. Exista, insa, unele companii cosmetice, care au renuntat la aceste chimicale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat insa ca ftalatii reprezinta un pericol serios si ca trebuie luate masuri pentru limitarea expunerii la aceste substante.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.