Mersul pe varfuri la copii – corectare prin kinetoterapie

  • Va fi balerină sau balerin!
  • Are un mers delicat, elegant de mic!
  • Vrea mereu să vadă ce e sus, mereu se ridică pe vârfuri pentru asta – așa e el!

Ei, acestea sunt semne care ar cam trebui sa ne alarmeze, ca părinți. Despre ce și cum se întâmplă și ce soluții ne sunt la îndemână ne povestesc specialiștii kinetoterapeuți de la Kinetera – centru de recuperare medicală pediatrică. 

Orice semn este important! 

Variantele de mers cele mai des abordate de catre cei mici sunt: mersul pe varfuri, stepat, rigid, cosit, de executie, mersul cu varful piciorului spre interior sau spre exterior. 

Parintii sunt primii care pot observa intarzieri in dezvoltarea lor fizica sau prezenta diferitor anomalii ale mersului. Un control la medicul de familie, la pediatru sau la kinetoterapeut poate salva foarte multă muncă, suferință, costuri și timp pentru că astfel existența unei probleme poate fi identificata si abordata cat mai repede, inainte sa se instaleze ceva cronic. Unii parinti aleg sa mearga pe principiu „sa mai creasca copilul”, dar intarzierea diagnosticului si a inceperii precoce a unei scheme de tratament duce de multe ori la agravarea afectiunii si scaderea sanselor de reabilitare pe termen lung. 

In timpul cresterii nu rare sunt cazurile in care copii nu se ridica corect, au un tonus muscular slab, o coordonare deficitara, prezinta unele diformitati sau rigiditati la nivelul articulatiilor, ajungand astfel sa abordeze un mers anormal. 

In cazul mersului frecvent pe varfuri sau daca talpa piciorului nu poate fi asezata in totalitate pe sol, putem vorbi despre o problema fizica, cum ar fi scurtarea tendonului ahilian ceea ce limiteaza miscarile de la nivelul gleznei. Aceasta problema poate fi reabilitata cu ajutorul kinetoterapiei, dar poate fi recomandata si interventia chirurgicala.

O alta cauza a mersului constant pe varfuri ar putea-o constitui o problema neurologica sau de spectru autist, dar pentru a fi diagnosticat corect, este necesara in prima etapa, prezentarea la un medic specialist, urmata apoi de sedintele de recuperare.     

Kinetoterapeutul joaca un rol foarte important in rezolvarea acestor probleme. 

Programul terapeutic pentru acesti copii se elaboreaza in functie de patologie, posibilitatile de miscare si capacitatea de intelegere si raspuns a micutului.

Efectuarea de exerciții într-un cadru organizat este benefică pentru copil, deoarece este corectat când e nevoie și i se oferă explicații pe intelesul lui, astfel incat sa se familiarizeze cu corpul sau si cu rolul diferitelor segmente ale corpului.

Parintii pot gasi la terapeuti raspunsurile la intrebarile care ii framanta in ceea ce priveste dezvoltarea corecta a copilului lor. Este important ca parintii sa inteleaga utilitatea exercitiilor si rolul fiecarui exercitiu in atingerea obiectivelor si sa se familiarizeze cu modul de lucru astfel incat copiii sa poata continua si acasa sub supravegherea lor. 

Copii iubesc sa se joace, de aceea kinetoterapeutii centrului de recuperare medicala pediatrica Kinetera îmbină kinetoterapia cu joaca pentru rezultate minunate. Programele de recuperare includ jocuri care să stimuleze copilul atât fizic cât și intelectual, transformand exercitiile fizice epuizante in activitati accesibile si distractive.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.