Nesupusele

Am tot amânat, dar nu se mai poate, că acuș trece anul și aniversarea de 100 de ani de Românie nu mai este valabilă. Am vrut să leg sutele între ele, cumva. Povestea a 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (volumul 1) – NesUpusele. Spuse și transpuse de Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg cu două puncte pe U și Cristina Andone.

Cu o femeie care scoate din ea un copil, chiar pe copertă!

Am cartea de mai bine de jumate de an în bibliotecă iar articolul e început de vreo 4 luni, de când tot fur timp pentru mine și mai citesc câte o poveste. Unde se deschide cartea, acolo mă opresc și eu. Cu o cafea sau un pahar de vin alături, clar!

Ca să nu te mai plimb pe câmpii, am să-ți prezin cartea chiar cu vorbele din prefață.

NESUPUSELE

Sunt femei din România de ieri și de azi, de vârste, profesii, etnii, religii diferite care au creat, au făcut știință, au militat pentru diverse drepturi, au crescut copii și au avut grijă de familiile lor, au alinat suferințele celor de pe front, au plecat în lume căutând un trai mai bun pentru cei din jurul lor, au făcut performanță în sport, au fost deschizătoare de drumuri pentru alte femei.

Sunt femei cu nume și prenume sau femei colective, aparent fără nume, pe care am dori să le recuperăm istoric și cultural.

Mă întreba ficiorul de 8 ani cine-s nesupusele. I-am spus ce-am scris mai sus. So what?

Sunt povești care pentru copii au sens dacă le spui că acum 100 de ani femeile nu aveau drept de vot. Nici chiar să meargă la facultate sau să aibă un servici. Nu existau femei medic, avocat, aviator, profesor, politician, director. Erau limitate la a sta la cratiță și la a face copii…

Ok, nu e chiar ușor să-i atragi pe cei mai mici decât tine să citească o carte care nu e chiar cu monștri, pisici războinice sau dragoni. Știu că nici treaba cu prezentarea cărții nu e chiar un talent pe care-l stăpânim cu toții. Apropos, fi-miu cel mare mi-a cerut ieri, că văzuse o reclamă, să-i explic ce înseamnă un prezervativ. 8 ani. Nici cu introducerea unei cărți nu e mai ușor, să știi!

Îți recomand, când o prinzi pe Cristina pe la tine prin oraș, să o rogi să vorbească și despre Nesupuse. Sau mai frumos, mai așteptăm un pic și ne vedem cu ea la lansarea celui de-al doilea volum care încă este în lucru.

Până una alta, găsești cartea și online – eu am găsit-o la reducere pe elefant, uite link-ul.

Și tot până te mai plimbi prin librariile online, caută-i și cărțile cu muzică pentru copii! Cărțile muzicale.

………………………………………..

Știi ce-mi spune fi-meu de 6 ani – eram prin oraș și se auzea, de undeva, o reclamă?

Mami, reclama asta folosește muzica lui Beethoven!

Să-mi cadă fața, să-mi sară inima și să explodeze într-o mie de bucăți de mândrie! Îmi venea să-l rog s-o mai zică o dată, să-l înregistrez ca să-i trimit și Cristinei filmarea! Că am citit cartea și am ascultat în mașină, în lungile drumuri spre casă, Beethoven. O parte, mă rog.

Alte argumente acum nu mai am pentru a-ți spune care-i treaba cu cărțile Cristinei despre muzicieni sau compozitori celebri. Și mai vin și sărbătorile. Și perioada reducerilor!

La o bună și consistentă lectură! 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.