Primul meu Food Revolution Day
De abia asteptam sa scriu acest articol, stiu ca multi dintre voi s-au intrebat cum a fost la Jamie Oliver’s Food Revolution Day vinerea trecuta. Ei bine, a fost minunat. As repeta experienta asta oricand, doar ca data viitoare mi-ar placea sa particip la atelierul de gatit pentru adulti, ca sa mai invat ceva trucuri pentru a gati sanatos.
Cu toate ca aveam emotii in legatura cu vremea, odata ajunsa in gradina de la Pogor mi-am dat seama ca va fi o dupa-amiaza superba. Ca sa nu va tin in suspans, va povestesc cum a fost. La ora stabilita ne-am adunat cativa colegi de la Kooperativa 2.0, dornici sa dam o mana de ajutor.
Am fost imediat directionati spre masa cu preparate locale, unde a trebuit sa ne etalam talentele culinare in a pregati tartinele, bruschettele pentru degustare. Sincer sa va spun nu prea a fost timp de multe poze, dar va spun cu mana pe inima ca s-au terminat imediat, nici nu aveam timp sa pregatim altele ca deja era coada la masa noastra, semn ca iesenilor le place sa manance sanatos.
Ambasadorii Food Revolution Day au fost : Dana Burlacu Visternicu, Bogdan Puiu, Roxana Ichim, Alexandra Jeitan si Lila Dumistrasi.
Am avut o multime de bunatati locale oferite de : Dor de verde, Ograda cu legume, Micro Greens si o minunatie de paine cu maia facuta de Lila, de la Pasiunea Gatitului.
Atelierele de gatit au fost sustinute cu produse de la producatorii locali : Verde bun, Gustul Natural, Camara lui Baciu, Panifcom, Via Naturalia, Scrijele de mere ca la bunica, Doamne fereste, Prisaca Barnova, Magazia Moraritei si Food Forest.
Cu siguranta cei mai incantati au fost cei mici, le puteai citi entuziasmul si bucuria pe chip inca de la intrare, cand ii intrebai numele si atelierul la care s-au inscris : tabouleh, paste de dovlecel, salata colorata, bruschette cu pesto.
A fost o experienta distractiva pentru ei : cu sortuletele la brau au invatat sa manuiasca ustensile de bucatarie, sa taie cu cutitul, sa deosebeasca legumele si sa deguste fericiti din preparate lor la final. Despre asta e si vorba de fapt : sa invatam copii sa aprecieze naturalul, sa le placa sa gateasca cu ingrediente locale si sa manance sanatos.
Cum am mentionat la inceput s-a desfasurat si un atelier pentru gatit pentru adulti, la care, spre surprinderea mea au participat foarte multi oameni, majoritatea tineri si pe deasupra extem de entuziasti de ceea ce invata acolo. Acest lucru nu poate decat sa ne bucure, asta inseamna ca acest concept are priza atat la cei mici cat si la adulti, cu totii preocupati de mancarea naturala.
Finalul a fost unul mult asteptat de toata lumea, toti participantii au primit cate o diploma, semn ca implicarea lor a fost apreciata si ca au un real talent de bucatari. Ceva imi spune ca la anul vor si fi mai multi participanti.
Si ca sa vedeti ca nu numai copii au fost incantati de verdeturile, legumele si fructele cu care au gatit. Si el a fost prezent la degustare :
La final vin cu un indemn pentru parinti : lasati copii sa se bucure de natura, sa experimenteze, sa fie curiosi, sa invete cum se mananca natural, sa participe la ateliere de gatit si nu in ultimul rand sa comunice.
Cate bunatati! Felicitari organizatorilor.