ROZul e de băieți iar ALBASTRUl e de fete!

Aceasta este o imagine care face parte din Pink & Blue Project by JeongMee Yoon. Ghici ce a vrut să transmită autorul?

(poza are link către site-ul cu tot proiectul, este foarte interesant!)

Oricât ar părea de ciudat, delimitarea dintre roz-fată / albastru-băiat datează abia de la mijlocul secolului trecut.

Acum câteva generații, situația era cu totul alta: băieții trebuie să poarte mereu roz iar fetele, albastru! (New York Times, 1893)

Dar de ce? Am identificat două explicații, în afară de “aceasta este regula general acceptată”:

  1. Perspectivele unui băiat sunt cu atât mai trandafirii decât ale unei fete, încât micuței îi este suficient să se gândească la viața de femeie pe acestă lume ca să-și dea seama că situația ei este cât se poate de… albastră!
  2. Rozul este culoarea hotărâtă și puternică în timp ce albastrul este delicat și grațios. De fapt, rozul este un roșu mai plăpând, dacă e să ne gândim la tunicile soldaților sau robele cardinalilor, în vreme ce albastrul era veșmântul Sfintei Fecioare. Iaa, right!

La începutul secolului, până și ideea unor haine diferite pentru copiii de sex diferit părea puțin ciudată. Rata de mortalitate și de naștere era atât de ridicată, încât toți copiii în vârstă de până la doi ani purtau haine de in, ușor de albit.

De când datează PINK-ul?

Doamnele reprezentate de mari pictori din secolul XVIII, printre care Francois Boucher (imaginea din stânga) și Jean-Honore Fragonard, chiar daca nu au slăvit feminismul, au pictat femei care dominau prin puterea lor de seducție. Să ne amintim de Madame de Pompandour (imaginea din stânga), amanta regelui Ludovic al XV-lea care și-a pus amprenta pe porțelanul roz, de Sevres – asta printre multe alte influențe pe care le-a avut în artă, arhitectură, design, modă și chiar literatură. Nuanțele de roz îndrăzneț aveau mare trecere la doamnele puternice și pline de caracter. Ca un fel de semnătură și declarație publică de putere.

Elsa Schiaparelli, designer de modă din Italia, Daisy Fellowes, moștenitoare și editor de reviste și Marilyn Monroe, care nu are nevoie de nici o prezentare, au contribuit toate la transformarea nuanței de roz-șoc în culoarea aleasă a secolului XX de doamnele dornice să se facă atât văzute, cât și auzite.

 

Sursa de inspirație pentru acest articol: Culorile și viața lor secretă, Kassia St Clair

Sursa de inspirație pentru tine, dacă e să te gândești la un baldachin ROZ, este chiar aici: joli-bebe.ro/baldachin.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.