Școala banilor bine-crescuți. Volumul 2

De câte ori în pandemia asta ai fost tentat sa deschiz site-urile cu pantofiori, hăinuțe, cosmeticale și alte gadgeturi care, pe lângă faptul că nu prea aveai unde și cum să le porți, îți mai și subțiau bugetul și așa antrenat pentru măști, factura la curent, clor, făină și alte provizii?

Dar copiilor? Depozitele curierilor au devenit neîncăpătoare pentru coletele de la Noriel și alte jucării.

Cred că asemeni multora dintre voi, eu am dus-o destul de greu cu banii în timpul liceului și al facultății. Ambiția mea a fost ca din primul an de facultate să mă întrețin singură. Iar lecția asta a fost despre planificare și chibzuință.

Dar, cu toată chibzuința mea în ce mă privește, am comandat copiilor, de 1 Iunie, un set de mașinuțe HotWeels (mici, dar rezistente!). Surpriză! nu era setul din poză! Mai trebuiau 2 sau 3. Face și soțul meu o raita printr-un magazin, cu ei, ca să-și potolească necazul. Surpriză din nou! După ce și-au mai luat fiecare câte una, cel mic a mai pus ochii pe o mașină cu rulotă (că el cu rulotă nu are nici una) de 40 de lei. Ai să zici că nu-i o avere, dar ce te faci când, iată, a început să se formeze un bulgăre de zăpadă plin cu mașini, mașinuțe, rulote, camioane din care oricum camera lor e plină?

De vreo câteva săptămâni aveam cartea Cristinei Andone, Școala banilor bine-crescuți, volumul 2, își aștepta rândul după Pax by Sara Pennypacker. Sunt acolo povești fix pe situație: ce înseamnă o perioadă de criză și cum găsim soluții, împreună. Cât este de important să ajutăm. Despre Polenită (echivalentul Covidului nostru, dar mult mai pe înțelesul copiilor de la 3+ ani decât știrile fatidice de la TV), despre economii. Cristina are câte o poveste și pentru situațiile în care cred că s-a aflat fiecare familie: atunci când se reduce salariul, când lucrăm de acasă, când ești părinte în linia întâi sau când intri în șomaj. 

Și ajung la partea mea preferată, aia cu pizza aka BUGETUL.

Bugetul, adică banii din casă, reprezintă o pizza pe care o tăiem în felii. În carte sunt 8, împărțite în economii, cheltuieli obligatorii și cheltuieli pentru bucurii. Așa am putut să le explic copiiilor cum, dintr-o 100 de lei câștigată zilnic, nu pot să aloc 40 de lei doar pentru mașinuță. În fiecare zi, bugetul pentru așa ceva, care nu este nici urgent, nici necesar, ajunge la 2 lei. Deci peste 20 de zile voi putea să îi aloc bugetul de 40 lei pentru mașinuța respectivă.

Nu știu cum a ajuns la voi calculul ăsta al meu, care nu este despre a-i arăta copilului că NU sunt bani, ci despre a-l învăța despre priorități, așteptare, chibzuință și planificarea banilor. Nu i-am spus niciodată copilului că NU sunt (suficienți) bani, ci că sunt, dar alocați pe bugete. Urgențe și priorități, bucurii și jucării. 

 

Din cartea Școala banilor bine-crescuți mai sunt povești foarte bune pentru a le explica despre bancă, rate, dobândă, cont, depozit, cum e cu publicarea și prețul cărților, împrumut, chibzuință.

La Libris, cartea costă 39 lei. Jumătate din bugetul pentru mașinuțele care acum stau aruncate deja prin camera lor. Și care nu le-au adus nici o învățătură nouă sau valoroasă. Deci am alocat bine sau mai puțin bine bugetul pentru bucurii și jucării?

Cristina Andone este unul dintre autorii de carte preferați ai copiilor mei. De la ea știu ai mei despre Beethoven, Bach, Chopin, Mozart, Vivaldi. Din cartea Nesupusele le-am citit despre Aretha Tătărăscu, Margareta Sterian și Miriam Răducanu (mai avem de citit din ea).  Din Cartea Bunătății și-au luat învățături cărora nu le-am văzut imediat efectul însă m-am topit când am văzut cum au ajutat un copil, astă-iarnă, într-o situație în care altă dată nu erau empatici.

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.