Unde se duc scrisorile pentru Moșu când se duc?

Bună întrebare!

Unii o pun în cutii speciale de scrisori de prin moluri, poștă și alte centre comerciale. Alții o dau curierului. Sau pur și simplu părinților, ca să o trimită ei.

Adevărul e că, chiar dacă le trimitem, nu știm unde ajung!

Clar, la Moș Crăciun! Dar cum și unde mai exact… doar spiridușii Moșului, Madam Crăciun și Moșul însuși știu. Au mai apărut și filme din care ai putea să îți faci o idee. Și încă una destul de complexă. De fapt mai multe, că fiecare regizor a avut o versiune originală.

Mie mi se pare cam greu ca numai Moșul să le citească! Îți dai seama? Numai dacă toți colegii tăi de la grădi sau școală ar scrie câte una și deja poți să umpli o cutie mare de carton. Darămite de la toate școlile din țară (care sunt câteva mii)? Și apoi din toate țările? Și dacă se mai apucă de scris și toți extratereștri? Oho!

Eu cred că Moșul are o gașcă de spiriduși care cunosc toate limbile pământului și ale altor planete. Ei sunt ca niște furnici (dar mai mari, în formă de spiriduși) care fac treaba cu primitul, desfăcutul, cititul și scos tot istoricul copilului de peste an, cu faptele lui bune și cele mai puțin bune. Și pentru fiecare copil, spiridușii discută cu Moșul împreună cu care hotărăsc ce cadouri să trimită.

Dar ce te faci când un copil vrea foarte multe jucării? Chiar dacă e el cuminte și le merită pe toate dar primește doar câteva din toată lista?

Dragii mei, am să va spun un secret: Moș Craciun nu-i nicidecum mână spartă! Ba chiar e unul din cei mai chibzuiți Moși din câți există! Desigur că are o grămadă de daruri de dat însă trebuie să împace pe toată lumea, nu-i așa?

Chiar dacă tu ai și papuci, și geacă de iarnă, și sanie, și cărți, jucării, și mâncare pe masă de câte ori poftești, sunt muulți copii care nu au așa ca tine. Care, de exemplu, îi scriu Moșului că și-ar dori un pachet de biscuiți. Sau o bomboană, o pereche de șosete, mănuși și ceva de încălțat. Că nu au. Și atunci Moșul, care este un mare înțelept, împarte din bugetul pentru jucării (oricum, tu ai multe jucării acasă deja, așa-i?) și pentru lucruri importante precum haine, mâncare și cărți, pentru copiii mai săraci.

Să știi că Moș Crăciun este foarte darnic, dar și cumpătat! Adică își dă seama când copilului îi trebuie sau nu prea un anumit cadou. Uneori primește liste atât de lungi și cu cadouri atât de scumpe, încât hotărăște să fie atent cu bugetul, ca să ajungă pentru toți. Și atunci copilul cu lista lungă primește o parte din cadouri, de obicei cele care i se potrivesc atunci. Pentru că multe dintre ele sunt mofturi sau puse acolo la grămadă, ca să aibă Moșul de unde alege.

Ești gata să mai auzi un secret?

Moșul apelează de multe ori și la oameni obișnuiți pentru pregătirea cadourilor.

Uite, chiar eu, anul trecut, am primit o misiune de la Moș: să aleg pentru un alt adult un cadou. O blăniță albă pe care am cumpărat-o de la un magazin, după ce m-am consultat și cu copilul și m-am încadrat în buget. Și pentru alți copii din familia noastră, tot așa: primesc buget, o idee sau două despre ce nu a reușit el să pregătească și gata! Mă pun pe treabă!

Ei, dar atunci când îi lași pe adulți să te ajute, te poți aștepta la multe surprize!

Să-ți spun o istorie: Era odată un părinte mână-spartă care știa că Moșul este cumpătat. Copilul acestuia însă avea o listă lungă de cadouri, așa că s-a hotărât să încalce regula Moșului cu cumpătarea. Adică să cumpere el, pe lângă ce-a pregătit Moșul, restul cadourilor din listă. Și a cumpărat, și a tot cumpărat, până când a umplut un sac cu mai tot ce scrisese copilul în scrisoare. Eu cred că a și depățit lista la cât de multe erau!

În dimineața de Crăciun, cadourile abia dacă mai încăpeau sub brad. Copilul s-a bucurat foarte tare și a început să le despacheteze grăbit. A terminat pe la amiază. Casa lui arăta precum o piscină cu jucării. Nici nu mai aveai loc pe unde să calci. Până seara, deja se plictisise de ele. Atunci i-a venit o idee! Auzise el pe la școală că există copiii aceia sărmani care abia dacă aveau cu ce să se îmbrace și ce să mănânce în fiecare zi. S-a gândit el ce s-a gândit până când a hotărât:

– M-am plictisit deja de câteva din jocurile de aici. Eu nu le mai vreau. Nici nu mai am loc de ele în cameră. Ce-ar fi să le dau unor copii sărmani?

Zis și făcut! A doua zi de Craciun, cu un sac mare de jucării care nu-i mai trebuiau, câteva haine care îi rămăseseră mici și o parte din dulciurile primite, a plecat, împreună cu părinții, la o biserică din cartier. Acolo erau deja adunați mai mulți copii sărmani care se jucau în curte. Vai, vai, cât de bucuroși au fost copiii când au primit cadourile! Și cum i-au mai mulțumit copilului din povestea noastră pentru că a fost darnic! O fetiță l-a întrebat chiar dacă nu cumva chiar el este ajutorul lui Moș Crăciun, dar fără barbă.

Anul următor i-a scris Moșului o listă mult mai scurtă de cadouri și i-a spus că nu se supără dacă mai împarte din ele și altor copii care nu au.

Bravo lui! De bună-seamă, este o poveste cu un copil care a devenit mai înțelept! Să sperăm că și părinții lui au învățat ceva din toată istoria asta și că nu s-au mai transformat în părinți-mână-spartă-ajutor-necerut-de-Moș-Crăciun și anul viitor.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.