Bun de pus în tolba Moșului: vinul de mure făcut la Iași!

În manuale scrie că vinul este doar din struguri, așa că o să-i spunem de acum înainte licoarea bahică de mure, ca să fie pace pe meleagurile cu tradiție.

UNDE?

Acasă la ai mei, pe meleagurile dintre Cotnari și Hârlău, fratele meu (agronom de profesie) a plantat mure. În aproape toată grădina. Anul ăsta a fost o producție tare bună! Dulci, că au avut soare din plin, ferite de dăunători, din pământ îngrășat doar cu gunoi de grajd (și aici e un secret păstrat de la bunicul meu, ca să nu aibă aciditate) și multe! Ce nu a reușit să pună în caserole pentru consumul proaspăt, a strâns în butoaie și le-a tratat cu respect și considerație, dar musai conform unei rețete strașnice adusă în mare taină de la un enolog cu experiență din Iași.

REȚETA

Ca tot omul care face prima dată așa ceva, prima rețetă găsită a fost una de pe net. Fratele meu, Mihai, a intrat în șoc și groază văzând că vinul de mure, ăla de pe net, se face cu multă apă, zahăr și încă niște chestii. Și oleacă de mure. Atunci a închis wi-fi-ul, a încălecat pe caii de la mașină până a ajuns la cunoscătorul genului de unde a venit cu o rețetă adevărată. Adică aia cu mure și drojdie naturală pentru fermentație și încă una pentru oprirea fermentației (ca să nu-i crească prea mult alcoolemia și să o dea în sec total). Ehee, e multă artă și știință la mijloc! Și multă muncă!

PROCESUL

De la plantat, arat, tăiat, legat, prășit, tocmit oameni la muncă cu mâncare cu tot, recuperat șpalierii furați într-o noapte, tăiat din nou, cules, pitrocit, găsește vase, prelucrează murea, decantează, filtrează, fă grafică la etichete, printează, vezi de sticle, vezi de amblaje, nu lua dopuri din alea, ia de celelalte, îmbuteliază, adu-le, plimbă-le pe la cunoscători ca să le măsoare proprietățile, alcoolemia, taninul și câte mai sunt și, huh, să ajungă la tine în pahar – cale lungă pentru un producător mic! Să povestesc și despre procesul de acreditare, hârțogăraie, înregistrare și taxe? Ne prinde Crăciunul!

Murele – atât de multe beneficii pentru sănătate!

Se știe că murele, ale căror proprietăți sunt păstrate, grație alcoolului, și în băutura rubinie, sunt apreciate pentru că:

 • previn cancerul de colo și ficat,
 • reglează tranzitul intestinal,
 • sunt benefice pentru sistemul nervos,
 • ajută la detoxifierea ficatului
 • întăresc oasele,
 • întăresc sistemul imunitar,
 • previn anemiile,
 • sunt indicate și în dieta diabeticilor,
 • reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale.
Așadar, beneficiile medicinale și aportul energetic ale acestei licori îl recomandă atât ca o băutură de familie, cît și ca un excelent cadou de sărbători! Mai ales pentru că are doar (aproape) 9 grade alcoolemie.
Cum facem să ajungă și în tolba Moșului / în paharul tău cu picior 
Foarte ușurel:
 • intri pe pagina de FB și lași mesaj acolo.
 • urmărești postările tot de pe FB, din grupurile cu produse locale Iasi – se fac livrări periodice în diverse puncte din Iași.
 • îl suni pe Mihai pe 0799963693 sau pe soția lui, Roxana, pe 0799941264. Dacă mă cunoști personal, mă suni pe mine.
Cosutul unei sticle de 750 ml este de 30 lei. Ai mari șanse să găsești reduceri sau promoții în funcție de perioadă.
Voie bună și sănătate!

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.